sunnuntai 11. huhtikuuta 2021

Kasvamisesta

Yhtenä iltana poikani hieroi surullisena jalkaansa. Sanoi siihen sattuvan. Pienen haastattelun jälkeen totesin hänelle jalkaan sattuvan syystä, että hän kasvaa. Keskustelimme ja ihmettelimme, miten kasvaminen voi tuntua jaloissa. Tunsin palan nousevan kurkkuuni ja silmieni kostuvan, kun samassa tajusin viime päivieni oireilun koskevan myös kasvamista. 

Näin instagramissa erään Saksassa asuvan suomalaisen perheen olevan matkalla Suomeen lomalle. Tunsin välittömästi suuttumusta ja kateutta. Miten he voivat matkustaa paikasta, jossa nyt vissinä on enemmän koronaa kuin Pohjois-Norjassa Suomeen, kun meiltä se mahdollisuus on viety jo kohta kahden vuoden ajan? Ymmärsin kyllä, että heillä täytyi olla mahdollisuus olla karanteenissa molemmissa maissa - mahdollisuus, jota meillä ei ole ollut. Kuitenkin asialle niin herkistyin, etten pystynyt katsomaan hänen instastooreja sen enempää. 

Huoliryppyni paljasti vielä seuraavana päivänäkin ettei asia ollut unohtunut. Kuljin kotona tavallista hiljaisempana omiin mietteisiini vaipuneena. Havahduin, kun olin huomaamatta kuurannut kylpyhuoneen. 

Aika ajoin suunnittelen muuttoa takaisin Suomeen. En tiedä edes, onko se Suomi enää todellinen, jonne kaipaan takaisin, vai onko se vain muistojen kultaama harhakuva. Onko se ehkä lapsuuteni, jonne kaipaan takaisin? Niihin päiviin, kun päiväohjelma koostui kavereilla käymisestä, joessa uimisesta ja pesistreeneistä? Kun murheita ja huolia ei ollut - sai vain tehdä sitä, mikä mieleen pälkähti. Kaipaavatko muut aikuiset lapsuuttaan?

Tämä "vaiva", tämä "Suomi-ikävä", on pysynyt näiden täällä vuonossa vietettyjen vuosien ajan lääkittynä, kun olemme päässeet siellä käymään. Loman jälkeen on ollut myös mukava palata Norjaan. Nyt ilman lomareissuja tunnen joutuvani käsittelemään uusia kipeitä tunteita, jotka tuntuvat rinnassa. Kasvaa, irrottautua tahtomattani yhä lisää jostain minulle tärkeästä, oppia selviytymään ilman.

Kun aikuinen kasvaa, se tuntuu rinnassa. Tahdoin selittää asian pojalleni, mutta ei hänen onneksi tarvitse tietää. Hän nukahti jalan hierontaan vartin jälkeen. 

Toivon vain... Älä tule huono kesä, tule hyvä kesä. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti