maanantai 3. huhtikuuta 2017

Norjan vanheimpanvapaa

 Meidän Aaron on nyt jo pian kahdeksan kuukauden ikäinen hurmuri. Hän on tuonut jo niin paljon iloa meidän elämäämme. Samalla kun sydämeni tirskuu rakkautta, on hentoinen haikeus ilmassa. Enää muutama viikko minun osaani vanhempainvapaasta jäljellä.

Norjassa vanhempainvapaasta on varattu 14 viikkoa isälle, 14 viikkoa äidille ja loput 49/59 viikkoa ovat vapaasti jaettavissa. Jos on valinnut 49 viikkoa, saa 100% palkan vanhempainvapaan aikana ja jos taas 59 viikkoa, saa 80% palkan.

Me valitsimme lyhyemmän vanhempainvapaan emmekä siten menettäneet tuloja. Saamme kesälomien avustuksella kotihoidon järjestymään 1 vuoden ikään saakka, jolloin Aaronin on aika aloittaa päiväkodissa.

Vaikka vanhempainvapaani loppuu, aloitan viime vuoden kesälomat heti perään ja sitten on miehen vuoro jäädä kotiin heinäkuun loppuun saakka. Sitten on taas vuoron vaihto ja minä olen kotona elokuun. Kaikki muutokset kuitenkin luonnollisesti jännittää, varsinkin kun imettää.

Norjassa saa palkallista imetysvapaata tunnin työpäivää kohden niin kauan kuin vauva on alle vuoden ikäinen ja senkin jälkeen asia on neuvoteltavissa. Eli voin esimerkiksi aloittaa töissä puoli tuntia myöhemmin ja lopettaa työt puoli tuntia aiemmin. Onko Suomessa vastaavaa?

Huomenna menen töihin (mies pitää vapaapäivän), koska meillä on koulutus koskien seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisy -ohjelmaa, joka meidän kunnassa on joka päiväkodissa ja koulussa osana oppimissuunnitelmaa. Saan alkaa tekemään töitä enemmänkin tämän projektin parissa, mutta siitä voin kirjoitella toisten lisää. Jännittää; ihan kivaa päästä taas töidenkin pariin!Edit: Imetysvapaata voikin saada 2 tuntia per päivä palkallisenaEi kommentteja:

Lähetä kommentti