keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

(Norjan) turismin kahdet kasvot

Kaikki ovat kuulleet Lofooteista. Moni on siellä lähtenyt käymäänkin, rakastunut vuoriin ja mereen, kaivannut sen jälkeen aina takaisin. Vesterålen, meidän saariryhmämme, on suurelle yleisölle tuntemattomampi, vaikka olemme aivan Lofooteissa kiinni. Itseasiassa, oikeaan ilman suuntaan katsoessa näemme Lofoottien vuoria.

Meillekin kuitenkin turistit löytävät. Joka päivä Sortlandiin pysähtyy matkustajalaiva Hurtigruten ja turistit kävelevät Sortlandin sillalle ottamaan kuvia. Tai käyvät ihastelemassa kirkkoa tai istahtavat torille. Matkailuautoja voi pongata kymmennittäin yhden päivän aikana parkissa rantojen ja huoltoasemien tuntumassa. Yksi ilmiö on turistien keskuudessa aina sama: he eivät tuo tänne juuri rahaa. Oikeastaan päinvastoin. He kuluttavat teitämme ja tukkivat liikennettä, jättävät roskat jälkeensä ja aiheuttavat täten närkästystä ja kuluja. Ystäväni Linda tiesi etenkin saksalaisten turistien tulevan tänne matkailuautoillaan omat, Saksasta tuodut ruoat ja jopa polttoaineineen mukanaan kalastaakseen viikon ajan. Kun he sitten lähtevät vuoden kalakiintiön kanssa, jää vain roskat rannalle. Heippa.
Lofooteille ajaa kesäaikaan puoli tuntia kauemmin turistien vuoksi. Joidenkin työmatka siis pitenee tunnin päivässä. Turismi on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Matkailuautoja pysähtelee kapeiden teiden reunaan ja ihmisiä hyppii kameran kanssa vaarallisesti autojen edestä ja takaa. Luonto on kaikille ilmainen nähtävyys ja kaikkien soisi sen kokevan, mutta kantapaikkalaisilla on huoli. Lofooteilla ei ole kapasiteettia suuremmalle ihmisvirralle.


Vaikka matkan voi tehdä edullisesti, kehottaisin kaikkia matkaan lähtiöitä miettimään tämän asian läpikotaisin, että jos jokainen matkaaja ajattelee vain oman navan kautta, mitkä ovat sen seuraamukset? Mitä jos edes tukisi paikallisia yrityksiä tankkaamalla auton paikallisella huoltoasemalla ja syömällä paikallisessa ravintolassa? Ja tärkeimpänä, osoittamalla kunnioitusta luonnolle ja täällä asuville, että kunnioittaa liikennesääntöjä ja kerää roskat lähtiessään. Eikö kuulostakin itsestäänselvyyksille?

Toivottavasti varoja löytyisi tulevaisuudessa enemmän teiden kunnostukseen, mutta siihen turistit eivät taida valinnoillaan pystyä vaikuttamaan. Pohjois-Norjan teiden kunnostus on vähäistä eikä päättäjät Oslossa ymmärrä turismin ja raskaanliikeenteen vaikutusta teiden kuntoon ja turvallisuuteen. Valtaosasta täällä asuvista tuntuu, että maan varat käytetään yleisestikin etelä-Norjassa. Tästä vastakkain asettelusta voin kirjoittaa aivan oman tekstin.
(Kuvat kesältä 2014, Sigerfjord)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti