perjantai 26. helmikuuta 2016

Vodka, sauna ja perkele

Aurinko paistaa kirkkaana ja ankarana taas kaikelle pölylle ja lialle. Huomaan suomalaisen ikkunanpesuhenkeni kadonneen ja olen samaistunut norjalaisten "vähät väliä"-tyyliin niiden puhtauden suhteen. Suolaisia vanoja ja lasten kämmenen jälkiä kaikessa sameudessa. Hmm... Lapsia on kova ikävä, kun ovat viikon lomailleet Tromssan lähellä mummullaan. Oikein vauhtiloma puhelimen ja facebookin välityksellä vaihdettujen kuulumisten suhteen siellä on lomailtu, ikävästä ei häivääkään. Parin kolmen viikon päästä lomailemme Pohjanmaalla, mikäli kelit antaa myöten ajaa.

Eilen oli töissä puhetta suomalaisuudesta, vaihteeksi. Kuten kaikilla muillakin työpaikoilla on käynyt ilmi, on norjalaisten käsityksen suomalaisuudesta pilannut 70-luvulla ainoalta tv-kanavalta tullut suomalainen teatteri, jossa alastomat kännipäiset suomalaiset olivat tehneet mitä älyttömimpiä asioita, ja tuo oli ollut julmaa katsottavaa lapsille - samalla niin mieleenpainuvaa. Vodka ja sauna, perkele. Siinä asiat, jotka norjalaisille tulee Suomesta mieleen. Pohjoisnorjalaiset ovat käyneet ehkä autolomalla Oulussa, jota kehuvat hyväksi kesälomapaikaksi. Kokevat Suomen harvaanasuttuna ja sisäänpäinkääntyneenä, koska kukaan ei osaa palvella englanniksi. Muutama työkaverini on kotoisin Finnmarkista eli läänistä Suomen käsivarsien yläpuolella. He muistelivat olevansa "lihalapsia"; kun Suomesta lähdettiin ostamaan halpaa lihaa pakkaseen, pakattiin auton takapenkille neljä lasta riviin. Se oikeutti tuomaan rajan yli kunnon lihasatsin, kun sääntönä oli 10 kg per henkilö. Palkkioksi saivat tupla-patukan ja muistelivat saaneensa vihreää limsaa.

Siellä kotona Suomessa on jo kevät tietysti rinnoissa, kun meillä on vielä kaksi kunnon lumikuukautta edessä. Tälläkin kertaa talvi on tuntunut kohtuuttoman pitkältä, vaikka nyt valoisana aikana on täällä ihan siedettävää. Lääkärin sanoin pitäisi täällä asuvien aina käydä etelänlomalla kaamosaikaan hakemassa energiaa. Niin pitäisi, olen ihan samaa mieltä. Lomaa ei kuitenkaan ole tavallisella työläisellä 5 viikkoa enempää, ja siitä pitäisi riittää niin moneksi. Jotenkin tuntuu, etten ole ainoa, jonka mielestä lomat ei tahdo riittää.

Keskityn tekemään asioita, joista saan voimaa: lenkkeilemään, ottamaan kuvia, kirjoittelemaan kuulumisia. Tekisi mieli ostaa kukkakaupallinen viherkasveja kotiin.
Ihanaa viikonloppua!

5 kommenttia:

 1. Rakkaat terveiset sinne...kyllä täällä talvi koettelee ensin pakkasilla ja nyt lumimassoilla...kevät tulee..päivä on pidentynyt huimasti...❤️☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tätsky. Voi kun tietäisit kuinka olen sitä marimekon laukkua pitänyt, on ihan päivittäisessä käytössä. Ja kehuja satelee! Haleja

   Poista
 2. Talvi on näyttänyt voimansa tänään, edelleen sataa lunta. Onneksi päivään on tullut reilusti pituutta, valon puolesta kevättä on rinnassa☺Pääsiäiseksi haaveilen Ruotsinmökille... en oikein osaa talviautoilla, mutta josko kuitenkin sinne...Iso halaus. Maria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Essin kanssa juuri skypeteltiin ja näytti kameralla kuinka siellä on lunta. Mukava, että valoa riittää. Minun pitääkin sinulle soitella ja kysellä, josko mökillä saamme yöpyä matkatessamme Suomeen. Iso halaus

   Poista
 3. Toki saatte Ruotsinmökillä yöpyä ja saunoakin, jos aikataulut antaa myöten. Olen niin onnellinen, että on paikka, missä saa levätä, haaveilla ja olla vähän lähempänä teitäkin. Odotan innolla tulevaa mökkikautta, saadaan läheiset sinne haaveilemaan ja viettämään aikaa yhdessä. Kuulumisiin, halaus. Maria.

  VastaaPoista