torstai 16. maaliskuuta 2017

Miten meille käy?


Me olemme mieheni kanssa onnekaita. Meillä on kolme tervettä, ihanaa lasta. He ovat päiviemme valo ja motivaattori arjen pyöriessä. Kaiken aikamme käytämme heihin ja heidän kanssaan. Kun iltapusut on annettu ja valot sammuu, on olo aivan tyhjä. Keittiö jää yleensä kaaokseksi, kaikki valmistelut seuraavaa päivää varten tekemättä. Kahdet aikuiset silmäparit eivät katsele toisiaan vaan ruutua, kumpikin omaansa. Muutamat sanat vaihdetaan ilman katseiden kohtaamista, ajatukset valuvat muualle. Toinen nukahtaa usein sohvalle, toinen joutuu vauvan herätessä kiivetä ylös.

Se kuuluisa vauvavuosi! Se, joka saa monet pariskunnat riitelemään, vaikka eivät koskaan ennen ole sitä tehneet. Se, joka saa äidit itkemään toistuvasti heräilevän vauvan ja päälle vyöryvän tekemisten listan uuvuttamana. Se, joka saa puolisossa esiin ne - ei parhaimmat- piirteet... Se, joka lopulta erottaa niin monen isin ja äidin toisistaan.

Ehkä olisi luullut, että kun on jo kaksi kertaa aiemmin vauvavuoden kokenut ja siitä selvinnyt, muistaisi, kuinka rankkaa aikaa tuo parisuhteelle on. Kummankaan vauvavuoden jälkeen ei parisuhde ole ollut entisensä, koska eteemme on tullut uusia haasteita, vaikeita ja kipeitä, jotka on pakottanut meidät etsimään uusia tapoja kohdella toisiamme, ja itseämme. Me muutumme: se mikä toiselle riitti viisi vuotta sitten, ei välttämättä ole tarpeeksi tänään.

Ihmiset ovat nykypäivänä hyvin valveutuneita siitä, että kohtelevat itseään hyvin ja kuuntelevat omia tarpeitaan, mutta sille tielle ei saisi lähteä aivan yksin. Kun sanotaan, että happimaski on laitettava ensin itselleen auttaakseen muita, on kuitenkin vilkaistava samalla viereen, että puoliso on hoksannut tehdä saman. Olen tehnyt monta vuotta aktiivisesti töitä oppiakseni tuntemaan itseni ja omat tarpeeni sekä tunnistamaan kroppani hälytyssignaalit, mutta tiedänkö, miten puoliso osaa kuunnella omia tarpeitaan ja miltä hänen hälytyssireenit kuulostaa? Mieheni huolehtii "minun hapetuksestani" aina kun on mahdollisuus: hän laittaa ruoan työpäivän päätteeksi, hoitaa koko iltarulianssin tai harrastuksiin kuskaamisen koko viikolta, tekee aamupalaksi kaikille tuoreita sämpylöitä. Hän haaveilee kanssani minun haaveitani ja luo uskoa, että tavoitteet toteutuu. Hän kannustaa minua kaikin tavoin sulkematta edestäni yhtäkään ovea. Mutta hengittääkö hän vapaasti? Huomioinko varmasti hänen tarpeita vai tuijotammeko molemmat minun epävakaata hapetustani?

Haastavina aikoina ei ole helppo sanoa, mihin suuntaan tässä ollaan menossa. Luotan, että olemme kasvamassa yhteen ja vahvistumassa entistään sen sijaan, että ajautuisimme eri suuntiin. Katselemme iltaisin ehkä liikaa omia ruutujamme, mutta uskon sen olevan meidän yhteinen keino saada happea. Jossain vaiheessa, jonkun vuoden päästä ehkä, emme ole niin väsyneitä enää, vaan jaksamme nostaa katseemme ylös toisiimme. Sillä välin meidän on huolehdittava siitä, että molemmat jaksavat, että molemmilla on aikaa pitää omista tarpeistaan huoli. Se on rakkauden teko, luottamuksen ja kunnioituksen ele, ehkä jopa rakkauden ydin.2 kommenttia:

  1. Niin tuttuja ajatuksia reilu parin vuoden takaa! Vauva-aika ottaa voimille, se on varmaa. Uskon kuitenkin, että jo pelkästään se, että kirjoittamasi asiat tiedostaa ja ymmärtää niiden vaikutuksen, on iso asia. Kun kumpikin on samalla kartalla, voi paremmilla mielin odottaa sitä aikaa, kun taas jaksaa parisuhteeseenkin keskittyä suuremmalla tarmolla. Ja se aika tulee kyllä. Voimia teille arkeen ja elämään, päivä kerrallaan :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Olen samaa mieltä! Hyvää kevättä!

    VastaaPoista