keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Juoksukengät talvijuoksuun

Tein viikonloppuna kolme aika raskasta juoksu- ja vuorilenkkiä, joten maanantaina pidin lepopäivän. Tiistaina olin suunnitellut juoksevani, mutta jaloissa ja muutenkin olossa tuntui, että pitäisi vielä huilata. Joten tänään oli sitten juoksulenkin vuoro samalla tutustuen uusiin Salomon speedcrosseihin.Tilasin Suomesta katsokaas kirjan: Juoksijan harjoitusopas. En tiedä oliko hyvä vai huono asia, että aloin perehtyä juoksemiseen kunnolla, sillä heti näin alkuun ymmärsin, että minun juoksukenkäni olivat täysin sopimattomat juoksukengiksi... No, mää olen ostanut ne joku vuosi sitten, en urheiluliikkeestä, vaan kenkäkaupasta. Ne ovat adidakset, joo, mutta olivat liikkeen ainoat lenkkarit ja huohkean edulliset. Ja niillä on näinä vuosina juostu/rampattu vuorella jo hyvästi yli 1000km. Kirjallisuuden mukaan tosi hyvälaatuisilla lenkkareilla voi juosta >1000km. Jos minä  juoksen n. 100km/kk, tulee lenkkarit laittaa vaihtoon ainakin kerran vuodessa. Ja ostaa kaiketi ne kengät ihan sieltä urheiluliikkeestä asiantuntijan avulla, että varmasti passaa jalkaan ja käyttötarkoitukseen. Minun kengistäni oli jo ajat sitten iskua vaimentava ominaisuus kulutettu loppuun, jos sitä alunperin oli ollutkaan. Jalkaan kohdistuu kolme kertaa kropan painon verran voimaa jalan iskeytyessä juoksussa maahan. Pitkien matkojen juoksijoilla se on aika suuri rasitus. Onneksi olen välttynyt suurilta rasitusvammoilta ja loukkaantumisilta.

Kysyin urheiluliikkeestä, mitä he olivat mieltä siitä, että pitääkö lenkkikenkä ostaa erikseen talvikaudelle vai ostaisinko nyt kengän, jolla juoksisin kevään ja kesän. Heidän mielestä voisin toki tehdä niin, sillä voisin jatkaa minun juoksemiseen suunnitellujen piikkijuttujen käyttöä. Nyt en kyllä tiedä, mitkä nämä ovat suomeksi nimeltään?

Running Spikes Nordic Grip Tilbehør Utstyr Brodder
Kuva lainattu: sportamore.no NIKE NORDIC GRIP

He kuitenkin suosittelivat minulle maastojuoksukenkää, joka olisi kuulemma omiaan talvijuoksuun lumisilla teillä hyvä pidon vuoksi. Kengät olisivat myös aivan omiaan vuorireissuihin, joita teen viikottain. Sovitin kenkiä ja kyllä tuntui hyvältä jalassa. Tiesin, ettei vanhaan ollut enää paluuta ja ostettava ne kengät oli.

Kotona luin netistä kengistä lisää ja vähän petyin, kun niiden kerrottiin tosiaan olevan maastojuoksukengät, jotka eivät sovellu asfaltilla juoksuun. Hmm... Laitoinko nyt turhaan suuren määrän rahaa kuitenkin vääränlaisiin kenkiin? Asfaltillahan mää pääasiallisesti treenaan ja sen puolimaratooninkin juoksen... Tulin lopulta siihen tulokseen, että onhan tätä talvikautta! Ehdin juosta ainakin 300 km ennen kuin lumet sulaa ja jatkaa tosiaan siellä maastossa. Tulee se talvi ensi vuonnakin. Asfaltille pitää ostaa keväämmällä sitten toiset kengät. Jotainhan pitää tämänkin harrastuksen maksaa ;)

Viimein itse asiaan. Testaamaan kengät. Tänään oli selkeä ja kylmä päivä. Pakkasmittari näytti täällä vuonossa -7 astetta, mutta kun täältä lähdetään vähäkään "ulospäin", laskee lämpömittarin asteet myös huomattavasti. Tuuli oli myös navakka ja teki pakkasesta tosi tuntuvan. Varustuksena talvijuoksupaita, ohut juoksutakki, juoksuhousut windstopperilla, panta, villasekoitesukka, säärystimet, lapaset, juomavyö :-)Juoksin 10 km lenkin asfalttitiellä, jonka piennar oli rosoista jäätä, vähän lunta ja hiekotetta. Kengät tuntuivat todella mukavilta aluksi, mutta sitten tuntui, että vasemman puolen varpaat alkoivat kipuilla. Hetken päästä tajusin, että varpaankynsi pistää toiseen varpaaseen. Hahah, siinäpä sitten isolla tiellä aloin tasapainoilemaan yhdellä jalalla ja repimään kynttä lyhyeksi... Eihän niissä tuskissa voi juosta! Verta ja kaikkea :) Varmaan oon saanut jo sen kylähullun maineen, niin ei oo enää mitään menetettävää! Tämän episodin jälkeen juoksu jälleen luisti mainiosti. Täytyy kyllä myöntää, että pito ei ollut yhtä hyvä kuin mitä minun "vanhat adidakset + piikkijutut" -yhdistelmällä, mutta käyhän ne piikit näihin uusiinkin kenkiin. Huomattava parannus vanhoihin kenkiin verrattuna oli, että jalat eivät väsyneet loppua kohden (iskunvaimennus) ja jalan liike kengän sisällä oli vähäisempää/nolla.

Eli jatketaan ulkona juoksemista taas astetta innokkaammin! Jihuu jipei.4 kommenttia:

 1. Joo, kyllä varusteet pitää olla hyvät kun nuin paljon juokset ja lenkkeilet! Luulisin, että paljolti itse olen saanut polvikulumat ja kivut just vääränlaisista lenkkareista...Se on kyllä inhottava kipu kun varpaankynsi painaa toiseen, hyvä jos sait tienpäällä sen vaivan pois :) on se varmaan ollut näky :D Tsemppiä vaan lenkille, kengille kovaa käyttöä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tulee vettä ihan sivusuunnassa, myrskytuuli ja peililiukkaat tiet. Harmittavaa, nyt ei voi juosta. Mutta kyllä mää lupaan kengille käyttöä :-)

   Poista
 2. Samaa mieltä kuin edellä, varusteisiin kannattaa satsata. Hieno juttu kun treenaat noin kovasti!
  Auts, sattui varmaan kovasti tuo kynsi juttu :(
  Tsemppiä myös täältä harjoitteluun :)
  t. Mimmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se kirpaisee ostaa hintavat kengät.. mutta sitten ajattelin, kuinka paljon mieheni käyttää rahaa kuntosalin kuukausimaksuihin. Ei se kuitenkaan siihen verrattuna paljoa ole :D Kiitos Mimmi

   Poista