lauantai 10. marraskuuta 2012

Talo Norjasta

Vielä pitää selventää tätä minun sekamelskaista ajatusten juoksua, jonka tänne blogiin postauksen muodossa vuodatan. Syy, miksi meidän perheen kannattaisi ostaa Norjasta talo, siitä huolimatta, että emme ole 100% varmoja, haluammeko täällä useita vuosia asua, on se, että... Tuleepas pitkä virke! Maksamme vuokraa tällä hetkellä 8500NOK, joka vastaa 1164euroa kuukaudessa. Lähes samalla rahalla lyhentäisi hyväkuntoisen talon lainaa. Norjassa talon voi jälleenmyydä vaikka seuraavalla viikolla ilman, että joutuu maksamaan veroja tai muita ylimääräisiä maksuja. Tällä hetkellä meistä tuntuu pahalle "heittää rahaa menemään" vuokra-asumiseen. Kuitenkin tulevan talon tulisi olla sellainen, jonka sitten tarvittaessa saisi myös myytyä eteenpäin, mutta joka vastaisi meidänkin odotuksia ja tarpeita. Siinä se homma sitten vaikeutuukin. Toivon, että joku korjaa, jos tekstissä on asiavirheitä.
 
Tienasin bruttona Suomessa noin 1600 euroa ja täällä brutto on noin puolet enemmän. Teen kuitenkin 80% työaikaa. Ei täällä kuitenkaan rikastumaan ole päässyt! Hieman helpompaa elämää ehkä silti rahapolitiikan kannalta. Olen nyt vain yhtä taloa, mutta on kiva haaveilla ja jakaa teidän kanssa ajatuksia. Olen ihastunut vanhoihin taloihin, joissa on sipaus modernia tai potentiaalia nykyaikaistaa ilmettä. Olen ihastunut myös ihan sikatyyriisiin uuden karheisiin taloihin. Minulla tulee korvista, että kaikilla maailman ihmisillä on yhtäaikaa juuri sama villitys sisustuksessa: ensin valkoinen, sitten mustavalkoinen ja harmaa. Oikeasti, se saa minut voimaan pahoin. Sisustaminen ja somistaminen ovat niin pinnalla, että sitä saa joka tuutista. Siksi itse ainakin olen oppinut välttämään hyppäämään "viimeistä huutoa" olevien asioiden vietäväksi, olivat ne kuinka houkuttelivia tahansa. Hetken päästä nekin ovat out. No, se sisustuksesta.

Tärkeintä taloa katsellessa on kuunnella itseään ja miettiä talon pohjaratkaisua, talon luonnetta. Uusikin on hetken päästä vanhaa. Tässä yksi taloesittely talovanhuksesta, joka kiehtoo minua paljon!! Talo sijaitsee Stokmarknesissa Vesterålenissa, paikkakunnalla, jossa olen töissä :) 
 
Skarveien 14
 
Entre
 
Gang
 
Kjøkken
 
Del av kjøkken
 
 
Spisestue
 
Stue
 
Bad i 1. etg.
 
Loftstue
 
Fint opparbeidet uteområde
 
En linkittänyt kaikkia kuvia. Loput tiedot löydät täältä: http://www.finn.no/finn/realestate/homes/object?finnkode=36480962&areaId=20406
 
Emme voi emmekä halua muuttaa toiseen kuntaan, joten tämä talo ei ole meitä varten :) Se on ollut myös kauan myynnissä, joten sopivia ostajaehdokkaita ei ole useita. En myöskään ottanut huomioon haaveillessani talon kuntoon liittyviä ostaessa erittäin tärkeitä kysymyksiä, kuten putkiston kunto, katon tai muiden rakenteiden kunto, kosteus. Tämä talo siis miellyyttää ulkonäöllisesti ja pohjaratkaisultaan minua suuresti, mutta tarvetta sen suuremmille selvityksille ei ole.
 
Norjassa talot ovat kalliitta, niinkuin tämäkin vanhus lähes 2.5 miljoonaa Norjan kruunua eli noin 340 000 euroa. Useissa omakotitaloissa on yhden tai kahden huoneen asunto alakerrassa omalla sisäänkäynnillä, jota vuokrataan ja katetaan hyvä osa lainan lyhennys kustannuksista, sillä vuokratulot saa suoraan omaan taskuun ilman, että verottaja vetää mitään välistä. Jossakin vaiheessa asunto alakerrasta voidaan remontoida omaan käyttöön tai omien, siinä vaiheessa ehkä opiskelevien nuorien käyttöön. Tämä on tosiaankin hyvin tyypillistä. Lainaakin saa talon ostoa varten pankista helpommin, jos tulevassa talossa on vuokra-asunto.
 
Olisi hauska lukea jonkun Suomessa asuvan Norjalaisen vuodatusta Suomen kummallisuuksista. Jos joku tietää tälläisen blogin, niin vinkatkaa. Oikein hyvää lauantain jatkoa kaikille. Ikävä teitä rakkaita ystejä ja sukulaisia Suomessa.

13 kommenttia:

 1. Minulla on aina ollut kauhean hankalaa miettiä talon ostamista Norjasta. Asuttiin niin monessa vuokratalossa, ja aina oli jotain ihmeellisyyksiä ja isoin puute monesti onneton ilmastointi. Jos muuttaisimme takaisin Norjaan niin iso kysymysmerkki olisi nimenomaan asunto/talo.
  Toisaalta talot tekee hyvin kauppansa ja usein tarjouskaupan ansiosta jopa huomattavasti suuremmalla hinnalla kuin talon oli ostanut.

  Mutta se siitä.

  Minulla on aina hyvin rikas olo, kun tulen Norjan keikoilta kotiin :) Voin hyvin olla vapaalla 3-4 viikkoa ja sitten taas lähteä reissuun...
  Pärjäsimme mainiosti minun palkalla, kun mies opiskeli (Norjassa siis) siitä ajasta ei ole hintataso juuri noussut, toisin on palkkataso. Muistan tosin aluksi, että ostomania vaivasi, kun oli kiva käyttää rahaa, kun sitä kerran oli. Suomessa se ei ole mahdollista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sairaanhoitajana tienaa enemmän kun tulee lisät päälle. Minullakin se, että teen 80 % työaikaa tekee kuitenkin palkassa todella paljon. No, toimeen tullaan, mutta ostomaniaan ei ole varaa :D

   Poista
 2. Mulle on tullut sellainen käsitys, että Norjasta taloa ostaessa kannattaa olla vielä tarkempi kuin Suomessa. Niin kummalliselta kun se tuntuukin, rakentaminen tuntuu täällä olevan vähän "vasemmalla kädellä" tehtyä. Lähipiirissä paljastui jokin aika sitten 4 milj.NOK maksaneesta talosta vesivahinko alakerran asunnon seinistä, kosteusmittaus ostaessa kun oli tehty vain märkätiloissa. Kustannusarvio vahingon kunnostamiseen noin 800000 NOK... Taitavat edelleen olla oikeudessa siitä että kuka maksaa.

  Täällä eivät käsittääkseni salaojita tontteja, vaikka alavalle maalle rakentaisivatkin. Kosteussuojaksi laitetaan vain muovit, jollen aivan väärässä ole.

  Ja tosiaan, luulisi Suomessa asuvan sen verran norjalaisia että edes joku kirjoittaisi blogia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juttelin miehen siskon miehen kanssa tuosta salaojituksesta ja hänen mukaansa ne tehdään. Toivon mukaan tuo lähipiirisi kosteusvahinko on ollut oikein huonoa tuuria, eikä yleistä!

   Poista
 3. Oli ihqu talo! Ja ikävä vaivaa..! <3 ISO hali ja oikein mukavaa isänpäivää teidän perheelle!
  //Sandra

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oikein ihanaa isäinpäivää teidän perheellekin :D

   Poista
 4. Mekin haaveilemme talon ostamisesta... Asumme tällä hetkellä omistus-rivi/kerrostalossa (en tiedä miksi sitä kutsuisi, mini kerrostalo? Kolme asuntoa yläkerrassa ja kolme alhaalla), mutta tila alkaa olla ahtaalla varsinkin kun vieraita tuppaa erityisesti talvella. Mutta katsellaan rauhassa eiköhän sieltä joku löydy... :)

  Tuon talon ullakkokerros oli aivan ihana...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai luhtitalossa :) Minäkin haluaisin vieraille oman huoneen. Muutenkin tuntuu, että ahdistuu tilan puutteesta yläkerrassa, jossa meillä on kolme pientä makkaria. Viistokatto ja matalahuonekorkeus korostavat pienuuden tunnetta.

   Poista
 5. Muuten talo on ok, mutta ihan käsittämätön keittiön pöydän paikka!!!!!!

  Ja - pari taloa osaneena ja, sanoisinko, vahingosta viisastuneena - kyselen, että vaikka vuokrat ovatkin kaamean korkeat (8500 Nkr EI ole paljon), niin laskekaapa kuinka paljon maksatte asuntolainasta korkoja?
  Jos on hyvin säästöjä eikä lainasumma ole korkea niin ok. Mutta korkojen määrä on yleensä aina todella suuri.
  Kannattaa miettä ostamista.
  Jos saa mukavan vuokra-asunnon, se on usein hyvä ja edullisempi ratkaisu, varsinkin jollei tiedä tuleeko jäämään paikkakunnalle edes muutamaksi vvuodeksi. Ja vuokra-asunnoss ei tule yllättäviä rahanmenoja remonttien ym. suhteen - hanavuodot ja putkiviat maksaa aina talon omistaja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään tosi paljon tuosta keittiön sijainnista.
   Ja kyllä noita summia on korkojen kanssakin tullut pyöriteltyä :) Mutta ei pankin kanssa olla lainasta neuvoteltu, eli ei olla vielä ostoaikeissa. Saa nähdä :)

   Poista
 6. Minustakin tuo 8500 nok / kk on hyvin kohtuullinen vuokra. Me asuimme vuoden vuokralla ennen kuin ostimme oman talon ja maksoimme melkein tuplana vuokraa. Mutta talo oli kiva, eikä mitään omistajan huolia.
  Sitten jouduimme ostamaan talon kun mitään ei ollut vuokralla ja entisen talon asukkaat muuttivat takaisin tänne. VAnhoja taloja rakastan.. mutta täältä emme uskaltaneet sellaista ostaa. Täällä ei ole tapana tehdä kuntokarkoituksia. Tosin onkohan se 4v on aikaa reklamoida ent. omistajalle jos jotain ilmenee, mutta mitäköhän siitäkin seuraisi.. kun täällä ei mikään toimi:)Ostimme siis 4v vanhan talon, ruotsalaiselta:)
  Mutta onhan se totta, että oma on oma ja kun sitä itselleen maksaa niin tuntuu paremmalta. Ja täällä ainakin hinnat ovat nousseet siitä kun me ostimme talon joten olen toiveikas että jos tämän joku päivä myymme niin saamme omamme pois:)
  Ja toi vuokrakämppä alakerrassa olisi tosi hyvä tulonlähde:) Onnea pohdintoihin ja jos omaan taloon päädytte niin pidetään peukkuja, että hyvä löytyy:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi pyhä jysäys mikä vuokra teillä sitten!! Tämä menee meillä jo ihan lähellä maksimia... Kuntotarkastuksen pystyy teetättämään täälläkin onneksi minun tietojeni mukaan. Olemme myös miettineet hiukan rakentamista; olisi mahtava saada suomalainen talopaketti :) Kiitos onneista ja peukuista. Kuvistasi päätellen teidän koti on ihana ja sinun sisustuksen käden jäljellä tosi lämminhenkinen. Varmasti saatte omanne pois :)

   Poista
 7. Tarvitsetko lainaa? JOS KYLLÄ! Ota yhteyttä Hobelman Finance and Mortgages Limitedin pienten ja suurten lainojen määrään. Tarjoamme lainoja kohtuullisella korolla 2%. Ota meihin yhteyttä sähköpostitse osoitteessa hobelmanfinance@gmail.com ja työskentelet kanssamme hyvästä kokemuksesta. +17816567138 luotto on avoin kaikille kansalaisuudesta riippumatta.

  VastaaPoista