tiistai 23. lokakuuta 2012

Työmatkalla

Jos ei töistä tai kotoa, niin jotain siltä väliltä? Ehkä lähdemme siitä liikkeelle. Kun herätyskello eli viimeisen 13 vuoden ajan matkapuhelin piipitää kello 05.25 aamulla, on noustava sukkelasti ylös. Tämä siksi, että aamuaika ei meinaa ollenkaan riittää touhuiluun, jos torkkusormi nappaa lisäaikaa jatkaa unia. Tosin, nyt kun auto pitää aamuisin kuoria jääpeitteen alta ja pian tietysti lumen, saa varmaan aikaistaa suosiolla herätystä kymmenellä minuutilla. Itselleni varaan aikaa 45 minuuttia aamupalaan, laittautumiseen ja pukeutumiseen. Vaadin sen pari kahvikuppia, ennen kuin pääsen vauhtiin eli suuri aika vietetään sumppikupin kanssa. Lapsien laittamiseen menee se toinen 45 minuuttia. Mepsukka on varsinkin vaikea saada heräämään ja vaikea pukea, kun se vetelehtii sohvalla. Ei puhettakaan, että voisin odottaa hänen pukeutua itse: puen hänet varmaan vielä kouluikäisenäkin! Niklas taas herää minun kanssa samaan aikaan ja pitää huolen, että kajaalit lipsahtaa välillä ohimollekin. Kello seitsemän pitää viimeistään startata auton pihasta. Niklas on vaikea laittaa istuimeen; huutaa ja riehuu. Päivän stressihuippu numero 1.
 

 
Tältä näyttää Sortland kun ajamme sitä kohden. Aamulla on pimeää, mutta ei ehkä vielä aivan näin pimeys. 

Tästä sillasta yli Sortlandiin


 
Ajan Meean ensin päiväkotiinsa, joka poikkeaa reitiltä noin 2 km suuntaan. Huonoa töyssytietä, tietyötä. Niklas odottaa autossa usein vähemmän "kiltisti" kun saatan tytön sisälle. Sitten ajan takaisin päätielle ja vien Niklaksen perhepäivähoitajalle. Aikaa matkaamiseen kulunut jo puoli tuntia. Sitten on puoli tuntia aikaa ajaa viimeiset 30 kilometriä töihin kahdeksaksi, mutta se on jo sitten ihan mukavaakin. Ainakin, jos huomaa olevansa hyvin aikataulussa.
 
Sitten muutama kilometri ennen työpaikkaa, Stokmarknesin silta.
 


 
 
Nopeusrajoitus 80km/h ja sillä mennään. Olen oppinut, että alamäet pitää tulla nelosvaihteella tai jopa kolmosella alas, että jarrut säästyisivät ja kestäisivät hitusen kauemmin. Suomessa asialla ei ole yhtä suurta merkitystä. Täällä ajetaan paljon 60-80km/h, vaikka olisikin 80km/h rajoitus, sillä tiet ovat suhteellisen kapeita, mutkikkaita ja vaatisivat usein paljon kunnostusta. Suomessa pidetään huonona kuskina, jos ei osaa pitää tasaista nopeutta, mutta täällä jarruja pitää käyttää ja nopeutta vaihdella.
 
Tänään töistä lähtiessäni työkaverini sanoi minulle, että loppuviikoksi on luvattu huonoa säätä. Mietin, mitähän hän sillä mahtoi tarkoittaa, sillä keli tänään on ollut mitä kamalin: tuulta, kovaa sadetta ja tiet peilijäällä. -Tulee myrsky. Sinun täytyy pitää huolta, että pääset tulemaan töihin ja lähtemään töistä jos silta suljetaan. -Suljetaan...? -Niin, sulkevat sillan, jos tuuli on liian kova.
Niin tietysti... Muutenkin on ollut tarpeeksi tekemistä noiden siltojen ylittämisessä. Mutta onneksi joku on heittänyt niiden päälle vähän kutistushiekkaa eivätkä ne ole enää niin suuria, kuin vielä kesällä...
 
 
 
 
Postauksen kuvat eivät ole ottamiani. Kuvat googlen kuvahaulla hakusanoilla: Sortland brua, Stokmarknes Brua. Kiitos ja anteeksi.
 

2 kommenttia:

  1. Ihana kuulla teidän kuulumisia :) Nuo sillat on kyllä upeita! Muistan, että tuosta alamäkiajosta oli puhetta, kun oltiin Norjassa reissussa. Siellä ne alamäet on pikkasen eri luokkaa kuin täällä :)
    Edellisen postaukset ajatukset oli ihania - mä ohjeistan, että kirjoita vaan niin kuin ihte tunnet! Se, että kehut ja tykkäät asioista siellä, kertoo meillä Suomeen jääneille ennen kaikkea sen, että teidän ratkaisu oli hyvä ja oikea teidän perheelle :) Jokainen tajuaa, että Norjassa on paljon asioita, jotka on paremmin kuin täällä. Ja taas Suomessa asioita, jotka on paremmin kuin siellä. On myös luonnollista, että kaipaat asioita täältä ja kaiken tämän ja edellämainitun saa ja pitääkin sanoa ääneen - olisi kurjaa, jos joutuisit sensuroimaan itseäs ja omia ajatuksia meidän muiden mukaan. Ei kai sellainen voi ketään loukata :)
    Halauksia kovasti! Postimies on ollut laiskanletkeä ja unohtanut kirjeen tuohon pöydälle monenmonta kertaa :( Mutta kyllä se täältä kohta sinne singahtaa :)

    VastaaPoista
  2. Ihanat maisemat:) sinulle on tunnustus blogissani:)

    VastaaPoista