maanantai 2. huhtikuuta 2012

Ulkona syömässä

Ei tule vielä kuvia ihanasta Svolværistä,
vaan eilisestä päivästä, joka vietettiin ihan tässä
Blokkenilla miehen siskon perheen kanssa
ulkoilmassa grillaillen ja nautiskellen.
Toivon mukaan kuvista välittyy päivän
kiireetön ja iloinen tunnelma sekä
mahtava ilma.
Ylihuomenna olisi sitten aika lähteä täältä Norjasta Suomeen.
Menen lasten kanssa reiluksi kuukaudeksi asumaan vanhemmilleni,
koska täällä työasunnossa on välillä erittäin ahdasta ja ahdistavaa.
Vaikka on ihana jälleen nähdä perhettä ja tuttuja, on minusta
hieman surullistakin jo lähteä takaisin. Aivan kuin mitään
ei olisi tässä ajassa vielä "saavutettu", jonka olemme täällä
viettäneet: ei ole kotia, ei edes henkilönumeroita.
Kuin olisimme vieläkin vasta matkalla Norjaan.
Kuitenkin kuunnellessani tytärtäni huomaan,
että jotain tämä Norjassa olo on saanut aikaan.


12 kommenttia:

 1. Tama on sita parhautta tassa maassa:) Ja ihana vuodenaika nyt.

  VastaaPoista
 2. Tyttösi on oppivaisessa iässä kielen suhteen :) Varmaan silti tekee hänellekin hyvää olla taas hetki suomenkielisessä ympäristössä.

  Tosi kauan teillä menee sotujen saamiseen! Muistelen, että sain omani kolmessa viikossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hänellä on todella kova ikävä isovanhempiaan Suomessa. Tulee reissu ihan paikalleen :) No eikö kestäkki! Oltiin kyselemässä 3.5 viikon kohdalla, että missä tunnukset viipyy, kun alkuun sanottiin menevän pari vkoa. Nyt verotoimiston nainen sanoi, että joskus menee kuusikin viikkoa, odottakaa nyt vain rauhassa. Viisi viikkoa tuli maanantaina täyteen...

   Poista
 3. Samaa mietin minækin, ettæ kyllæpæs kestææ sotujen kanssa. Minæ menisin kyllæ sinne jo paukuttelemaan :) Næihin pitææ vælillæ pistææ vauhtia. Me saatiin numerot parissa pæivæssæ. Mutta eroja on tosi paljn kunnista riippuen. Samaan aikaan etelææn muuttaneet joutuivat odottamaan tørkeæn kauan.
  Mukavaa matkaa Suomeen. Nautiskele koko kuukausi ja tankkaa lapsille suomenkieltæ :)
  Ekaterina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kestää... Piti mennä pari vkoa... Kävimme 3.5 viikon kohdalla hätistelemässä, mutta ei auttanut. Sanoi, että voi mennä 6 viikkoa.
   Kiitos toivotuksista. Nautimme varmasti täysin siemauksin: pääsiäinen, vappu ja lätkän MM. Mikä olisikaan parempi ajankohta olla Suomessa <3 :)

   Poista
 4. Ihania kuvia <3 Voi vitsi sielä on keväistä verrattuna Tromssaan. Täällä on vielä ihan kamalasti lunta. Yhdyn Kalamuijan kommenttiin, että tollanen ulkona oleminen, aurinko ja maisemat on sitä ehdotonta parhautta täällä Norjassa. Se on ehkä se, minkä takia täällä jaksaa asua. Mua välillä nyppii huonot ilmat ihan todella ja tekis mieli muuttaa takas Suomeen, mutta sitten tulee just tollanen päivä :)

  Mulla meni kanssa sotun saamiseen 6 viikkoa. Se tuntu tosi pitkältä ajalta, kun ei ollut edes sen takia pankkitiliä tai verokorttia ja palkka piti kuitenkin saada, millä maksaa vuokra.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin sen kanssa heti, että kun muuton jälkeen oli pelkkää lunta ja myräkkää, niin jo vain aurinkoisen päivän tullessa mieli keveni. Nämä maisemat ovat niin sielua hiveleviä. Nyt juuri on lumimyräkkä, mutta muuten ollut tosi kivoja ilmoja pitempään. Lumi tulee ja sulaa ja tulee taas. Katsotaan sitä kevättä tosiaan sitten touko-kesäkuussa :)

   Joo äsh noiden tunnusten kanssa. Ei voi hakea lapsille päivähoitopaikkoja ja minun työssä aloittaminen (työn haun aloittaminen?) siirtyy ja siirtyy. Niihin päiväkoteihin kun on pitkät jonot.

   Kiitos kivasta kommentista :)

   Poista
  2. Kyllä sun kannattaa alottaa jo työnhaku, se ei mitään tunnuksia vaadi ja voihan siinäkin kestää jonkin aikaa ennen kuin löytyy sopiva työ. Tuskin niitä töitä tarvitsee ihan heti aloittaa ja ehditte saada hoitopaikan. Mää muuten soittelin sen sotun perään ja se olikin jo VALMIS, mutta siitä meni vielä pitkälle yli viikko ennen kuin kirje tuli kotiin, mutta sain sen tunnuksen puhelimessa.

   Olen kuullut hoitopaikoista, että niissä kannattaa käydä ja viedä kakkua tai muuta hyvää, eli lahjoa suomeksi sanottuna :)

   Luulen, että alun hankaluuksien jälkeen kaikki rupeaa sujumaan ja elämä alkaa tuntua omalta jonkin ajan kuluttua. Ja hei kohta on kesä, se on aivan mahtavaa aikaa, eikä täällä ole edes hyttysiä :)

   Poista
 5. Kevättä rinnassa! Sitä on täällä Suomessakin. Ihanaa aikaa ja vielä ihanampaa kun kohta sitten vihertää. Tulkaahan varovasti sieltä. -sandra-

  VastaaPoista
 6. Tutun tuntuista tuo henkilönumerohomma. Ja ärsyttävää. Norjan byrokratia ei ole muiden pohjoismaiden tasolla alkuunkaan, se on vaan hyväksyttävä. Ri ole samanlaisia palveluperinteitä kuin Suomessa ja Ruotsissa.
  Usein on minunkin tullut turhauduttua Sortlandin virkailijoiden kanssa asioidessa, maanmiehiäni auttaessa. Sotuja ei helpolla tule. Nyt sun kannattaa ehdottomasti kysellä perään. Joskus hakemukset yksinkertaisesti jäävät jopa viikoiksi lojumaan, jäävät lähettämättä Hammerfestiin. (Siellä käsitellään myös meidän alueen sotuasiat)
  Mahtavia kuvia mahtavista maisemista sulla.
  Hyvää pääsiäislomaa Suomessa :)

  VastaaPoista
 7. Minäkin olen täysin samaa mieltä Avleton kanssa, että asiat kestää. Monesti vertaan Norjaan Venäjään, aika lailla samaa mentaliteettia. Ja ehkä pohjoismaiden kauheinta "palvelua" tarjoaa Gardemoenin kenttä! Siellä ei hymyn hymyä saa, tahi sitten mitään ystävällistä vastausta muuta kuin ruotsalaisilta työntekijöiltä, joita näkee kahviloissa.

  VastaaPoista