maanantai 2. tammikuuta 2012

Joulu Norjassa

Matka Norjaan oli tunnelmallinen. Täynnä Joulun odotusta. Lapin läpi oli pimeä ajella, mutta luin taskulampun valossa takapenkillä lehtiä ja kirjoja, kun lapset nukkuivat.Menomatkalla kävimme Rovaniemellä tapaamassa Joulupukkia ja vietimme mukavia hetkiä pukin pajakylässä. Mepsukka vähän jännitti tapaamista. Mummu katsoi meitä tapaamisen ajan livenä netistä. Pukin pajakylä oli yhtä kaunis ja tunnelmallinen kuin muistinkin.Hotelliyön jälkeen matka ja odotus jatkui.
Ihmisten jouluvaloja oli ihana katsella autosta.
Pimeys oli kaunista. Ja hiljaisuus.

Norjassa oli koko ajan pimeää.
Yhtenä päivänä oli ulkona vähän valoa.Aattoa odotettiin, kunnes se viimein koitti.
Vietimme juhlaa norjalaisittain syöden hyvin ja odottaen aattoiltaa,
jolloin lahjat avattaisiin. Mepsulla oli aattoaamuna Joulusukassa lahja, hän sai juoda Julebrusia (joululimppaa) koko päivän ja katsoa joulupiirrettyjä. Asiaan kuului myös "kello viiden lahja" eli kuusen alta sai valita yhden paketin avattavaksi. Muut lahjat avattiin sitten illemmalla.

Joulusta selvittiin,
vaikka pukki ei tänä vuonna näyttäytynytkään. Omalla kohdalla,
Joulu ei tänä vuonna tullut tai meni ohi jollakin tapaa. Onhan se selvää, miksi niin on.
Silloinhan se parhaimmalta tuntuu, kun saa tehdä valmisteluja perheen kanssa ja asiat omalla tapaa yhteisiä jouluperinteitä vaalien.

Sen vuoksi minun oli koettava tälläinen Joulu. Tunnen nyt mieheni paremmin. Osaan kuvitella paremmin, millaisia hänen lapsuuden Joulunsa ovat olleet ja miksi hän arvostaa toisenlaisia perinteitä enemmän. Ymmärrän miksi hän haluaa Joululimsan ja lampaan, lahjoja kuusen alle, seitsemää erilaista Jouluherkkua, Joulusukan ja kello viiden lahjan sekä paljon muuta. Haluaisin osata tulevina vuosina tehdä Joulumme meille kaikille täydelliseksi ja tehdä sen ennen kaikkea yhdessä perheen kanssa, missä ikinä sitten asummekaan. Se tulisi sisältämään mukavia norjalaisia perinteitä ja arvokkuutta, jonka he Joululle ehkä suomalaisia enemmän asettavat. Se tulisi sisältämään kuitenkin myös vanhoja rakkaita perinteitä ja rauhaa, jonka Suomalainen Joulu antaa. Sellaista, jota on vaikea sanoin kuvailla,
mutta sellaista ei voinut vieraalla maalla vieraasta Joulun vietosta löytää.
Joulun sanoman ja rauhan, lämmön, glögin ja Joulupukin.

Oikein hyvää alkanutta vuotta 2012!


2 kommenttia:

  1. Voi miten ihana perhekuva! Sulla on pitkät hiukset!!! Wau! Jouluperinteiden sovittaminen yhteen ei aina ole helppoa. Toisaalta jouluja tulee joka vuosi. Me vietettiin yksi joulu Thaimaassa. Olihan se erilaista. Näyttää että teillä oli ihanan tunnelmallinen joulu! -Sandra-

    VastaaPoista
  2. Mulla on ne sellaiset klipseillä laitettavat pidennykset, jotka häiden alla hankittiin. Ne on tosi kätevät ja tykkään laittaa kun "tälläydyn" mikä vaan on valitettavan harvoin! Tuossakin suoristaminen jäi kun rauta jäi suomeen, joten ei näytä niin hyviltä ;) Aivan, Jouluja tulee ja jokainen omanlaisensa. Tämä siis erittäin mieleenpainuva ja ihana, kyllä :) Haleja Sandra!

    VastaaPoista